ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Το αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό Cancer, ελληνιστί καρκίνος. δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι άντρες οι οποίοι καπνίζουν μαριχουάνα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους όρχεις, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν κάνει ποτέ τους χρήση.
Τα επιστημονικά συμπεράσματα αφορούν στην εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου όγκου, γνωστού ως "μη σεμίνωμα".
Η επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Βικτώρια Κορτέση ανέφερε σχετικά στον Τύπο ότι, τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τον τελευταίο αιώνα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με το σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, με την εν λόγω έρευνα δεν αποδεικνύεται πως η χρήση μαριχουάνας είναι αποκλειστικά η αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Ακόμα και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν και οι αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι, χάρη στις οποίες έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά οι περιπτώσεις θανάτου, από καρκίνο των όρχεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος στη ζωή του να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων είναι σχεδόν ένας στους 270.
Ως προς την εμφάνιση πάντως του συγκεκριμένου καρκινικού ("μη σεμίνωμα"), η κυρία Κορτέση αναφέρθηκε και στο ρόλο που – κατά την άποψη της - έχει το σύμπτωμα της κρυψορχίας. (της παθολογικής κατάστασης κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο, από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης).
Ως προς τις επιπτώσεις από τη χρήση μαριχουάνας, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο στους όρχεις (163) και χωρίς την ασθένεια (300), που κάπνιζαν ή δεν κάπνιζαν τσιγάρα κάνναβης.
Μεταξύ των καρκινοπαθών, το 81% είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας κάποια στιγμή, ενώ από την ομάδα των υγιών το αντίστοιχο ποσοστό αντιστοιχούσε στο 70%.
Παρά τη διαφορά στα ποσοστά, το αν και κατά πόσο η χρήση μαριχουάνας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στους άντρες δεν είναι σαφές.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο επιστήμονας Καρλ βαν Ουόλρεϊβεν του πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, η νέα μελέτη είναι "ενδιαφέρουσα", αλλά περιορισμένης κλίμακας, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το ερευνητικό δείγμα ήταν μικρό, ενώ δεν μελετήθηκε η διαφορά στην ποσότητα της μαριχουάνας που κάπνιζαν οι μερικοί από τους συμμετέχοντες.
Πηγή: ERT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου