ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Ένα "ιδιαίτερο όπλο"
Ο συνδυασμός μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων και θεραπείας φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει τη νόσο.
Δύο σύγχρονες, πολλά υποσχόμενες ιατρικές μέθοδοι, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και η γονιδιακή θεραπεία, συνδυάστηκαν με στόχο την ‘κατατρόπωση’ του ιού ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS. Αυτά τα νέα διαβάσαμε φέτος από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο City of Ηope κοντά στο Λος Άντζελες στο επιστημονικό περιοδικό ‘Science Τranslational Μedicine’.
Εξετάστηκαν τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα τεσσάρων ατόμων που έπασχαν από ΑΙDS και λέμφωμα- πρόκειται για μια μορφή αιματολογικού καρκίνου. Τροποποιήθηκαν γενετικώς ορισμένα από αυτά τα κύτταρα ώστε να φέρουν αντι-ΗΙV γονίδια. Η τροποποίηση έγινε με χρήση ενός αβλαβούς ιού ο οποίος μετέφερε εντός των κυττάρων τρεις γονιδιακές αλληλουχίες. Μία από τις αλληλουχίες που εισήχθησαν στα κύτταρα ‘κόβει’ εκείνη του CCR5, ενός υποδοχέα που είναι απαραίτητος στον ΗΙV ώστε να μολύνει τα κύτταρα.
Η δεύτερη σταματά τη δράση μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να πολλαπλασιαστεί, ενώ η τρίτη επιτίθεται σε έναν υψίστης σημασίας γενετικό μηχανισμό, τον οποίο έχει άμεση ανάγκη ο ιός προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή. Η συγκεκριμένη προσέγγιση σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται τη δράση των ‘κοκτέιλ’ φαρμάκων που λαμβάνουν σήμερα τα άτομα με ΗΙV και να ξεπερνά την πιθανή ανθεκτικότητα στον ιό. Ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην έρευνα για την καταπολέμηση του AIDS έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη δομή του ενζύμου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS στον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: Βημαscience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου