ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΝΑΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Μια μικροσκοπική κάψουλα την οποία εφηύραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες για τον καρκίνο. Προστασία των υγιών κυττάρων 
Αναζητώντας μια πιο στοχευμένη και λιγότερο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων οι ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς από τη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Henry Samueli του UCLA ανέπτυξαν ένα διασπώμενο «νανοκέλυφος» το οποίο μπορεί να μεταφέρει πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Σε νέα μελέτη τους που δημοσιεύεται on-line στην επιθεώρηση «Nano» οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής Γι Τανγκ αναφέρουν ότι τα «νανοκελύφη» τους, τα οποία αποτελούνται από ένα υδατοδιαλυτό πολυμερές, κατάφεραν να μεταφέρουν με ασφάλεια ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα στον πυρήνα καρκινικών κυττάρων οδηγώντας τα στον θάνατο. Τα «κελύφη» αυτά τα οποία έχουν το μισό μέγεθος από το μικρότερο βακτήριο διασπώνται στα μη καρκινικά κύτταρα χωρίς να τους προκαλούν προβλήματα.
Πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους 
Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις γονιδιακές θεραπείες για τον καρκίνο οι οποίες συνδέονται με κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων ή με τις χημειοθεραπείες οι οποίες «χτυπούν» αδιακρίτως καρκινικά αλλά και υγιή κύτταρα. «Η προσέγγιση αυτή αποτελεί πιθανότατα έναν νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου»ανέφερε ο καθηγητής Τανγκ και προσέθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε την πρωτεΐνη στα κύτταρα αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτό το όχημα. Πρόκειται για έναν μοναδικό τρόπο θεραπείας του καρκίνου χωρίς να πλήττονται τα υγιή κύτταρα». Το πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που «κουβαλούν» εντός τους τα «νανοκελύφη» ονομάζεται αποπτίνη και προέρχεται από έναν ιό της αναιμίας των πτηνών. Το πρωτεϊνικό αυτό «φορτίο» συσσωρεύεται στον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων και δίνει εντολή για απόπτωσή τους (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο).
Συρρίκνωση των όγκων σε πειράματα 
Πειράματα με τις νανοκάψουλες που διεξήχθησαν σε ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού έδειξαν ότι η νανομέθοδος οδήγησε σε σημαντική μείωση των όγκων. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τώρα τις μελέτες της αναζητώντας καινούργιους τρόπους καλύτερης στόχευσης των καρκινικών όγκων, παράτασης της ζωής των καψουλών και μεταφοράς και άλλου είδους πρωτεϊνών μέσα σε αυτές.ΠΗΓΗ: Ehealthcyprus.com

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ LOU GEHRIG


       Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ζωηρό χρώμα, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Lou Gehrig, αναφέρει νέα έρευνα. Η Kathryn C. Fitzgerald, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση έναρξης της νόσου Lou Gehrig. Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα καροτενοειδή, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη πρόσφεραν το μεγαλύτερο όφελος. Η βήτα καροτίνη περιέχεται στα καρότα και τις γλυκές πατάτες. Η λουτεΐνη σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους. Υπήρξαν 1.093 περιστατικά ALS. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη διατροφή τους τον προηγούμενο χρόνο, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για τη χρήση πολυβιταμινών, βιταμίνης C και E, και συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης. Άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές με τα  περισσότερα καροτενοειδή, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο για ALS σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν τα λιγότερα. Όσοι κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή επίσης έτειναν να ασκούνται περισσότερο, να έχουν πιο προχωρημένη εκπαίδευση, να λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες διατροφικής βιταμίνης C, και ήταν γενικά πιο πιθανό να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C και E. 
   Η επίδραση ήταν πιο ισχυρή σε ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα καροτενοειδών. Άλλα καροτενοειδή, αλφα καροτίνη, βήτα κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο δεν συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Παρομοίως δεν υπήρχε σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων βιταμίνης C ή διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης C και του κινδύνου για Lou Gehrig. 
        Επίσης δεν υπήρξε σημαντική ένδειξη ότι βοήθησαν τα συμπληρώματα βιταμίνης E. Προηγούμενη έρευνα από το Harvard έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για περισσότερο από 5 χρόνια ή η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη E, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Lou Gehrig. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μόνο η βιταμίνη E δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχέση. Η Fitzgerald σημείωσε ότι δεν είναι σαφές από την έρευνα πόσο συχνά ή πόσα φρούτα και λαχανικά με ζωηρό χρώμα είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.
ΠΗΓΗ: Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Annals of Neurology.