ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΚΟΛΠΙΚΟ ΤΖΕΛ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ AIDS


Το κολπικό τζελ που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από το AIDS
Ελπίδες για την αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων από το Aids μέσα στα επόμενα χρόνια δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό Κέντρο Caprisa (Centre for the Aids Programme of Research in South Africa).
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", έδειξε ότι ένα κολπικό τζελ που περιέχει την αντιρετροϊκή φαρμακευτική ουσία τενοφοβίρη σε ποσοστό 1% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Aids σε ποσοστό 39% κατά μέσον όρο, προσφέροντας επίσης προστασία έναντι ορισμένων στελεχών του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες της Νότιας Αφρικής, 18-40 ετών, που δεν ήταν φορείς του ιού και σεξουαλικά ενεργές. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι μεταξύ των 445 γυναικών που εφάρμοσαν το μικροβιοκτόνο, πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, 38 γυναίκες μολύνθηκαν από τον ιό HIV, αριθμός σαφώς μικρότερος συγκριτικά με τις 60 από τις 444 γυναίκες που έκαναν χρήση εικονικού τζελ.
Η μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HIV κυμάνθηκε από το υψηλό ποσοστό του 54% για τις γυναίκες που έκαναν συχνή χρήση του τζελ μέχρι το χαμηλό ποσοστό του 28% για εκείνες που το είχαν χρησιμοποιήσει ελάχιστα. Παρά τη διαφοροποίηση αυτή οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το τζελ παρουσίασε στατιστικά σημαντική προστασία έναντι του ιού HIV στους 12,18, 24 και 30 μήνες.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι το τζελ θα μπορούσε να εμποδίσει μισό εκατομμύριο μολύνσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία μόνο στη Νότιο Αφρική.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV στην Αφρική, ήπειρο στην οποία έχει καταγραφεί το 70% των μολύνσεων από τον HIV σε όλον τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: ehealthcyprus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου