ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ


Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση. Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη. «Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν. «Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς. Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος. «Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε. Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη. ΠΗΓΗ:newpost.gr

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν εντόπισαν μια «τσέπη» στην επιφάνεια της πρωτεΐνης p53 η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο νέων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο. Το εύρημα αυτό ανοίγει τον δρόμο για καινούργιες θεραπευτικές προσεγγίσεις με δεδομένο ότι μεταλλαγμένες μορφές της p53 εμπλέκονται σχεδόν στο 40% των περιπτώσεων καρκίνου. 
Ο «φύλακας του γονιδιώματος»
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν μια υπολογιστική μέθοδο προκειμένου να «συλλάβουν» τα διαφορετικά σχήματα της p53. Στη φυσιολογική μορφή της η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση του DNA των κυττάρων όταν αυτό έχει υποστεί βλάβη ή «σπρώχνει» τα κύτταρα στον θάνατο εάν οι βλάβες είναι ανεπανόρθωτες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η p53 αποκαλείται «φύλακας του γονιδιώματος». Στη μεταλλαγμένη εκδοχή της ωστόσο η πρωτεΐνη δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία κανονικά θα στόχευε, να «ξεγλιστρούν» από τους μηχανισμούς ελέγχου του οργανισμού και να πολλαπλασιάζονται. Για τον λόγο αυτό η p53 αποτελεί στόχο- «κλειδί» σε ό,τι αφορά την έρευνα για νέες αντικαρκινικές θεραπείες.
Η πρωτεΐνη – «κύμα»
Μέσα στα κύτταρα οι πρωτεΐνες p53 ακολουθούν μια μόνιμη… κυματιστή κίνηση, που θυμίζει αυτή που κάνουν τα φύκη όταν κυματίζουν στον πυθμένα του ωκεανού. Ετσι λόγω της αέναης κίνησής τους καθίσταται δύσκολο το να εντοπιστούν από τους ειδικούς τα σημεία-«κλειδιά» των πρωτεϊνών στα οποία θα μπορούσαν να προσδέσουν τις θεραπείες για τον καρκίνο. Τώρα οι ερευνητές από την Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μοριακής δυναμικής προκειμένου να προσομοιώσουν τις φυσικές κινήσεις των πρωτεϊνών. Μέσω της προσομοίωσης ανακάλυψαν μια «κρυμμένη τσέπη»-στόχο πρόσδεσης η οποία είναι ανοιχτή μόνο στο 5% των περιπτώσεων. Στη συνέχεια οι ειδικοί σάρωσαν μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που περιελάμβανε 2.298 μικρά μόρια και επέλεξαν από αυτά τα 45 που ήταν πιο υποσχόμενα σε ό,τι αφορούσε την πρόσδεσή τους στην πρωτεΐνη. Από τα 45 μόρια κατέληξαν σε ένα το οποίο ονομάζεται στικτικό οξύ – το μόριο αυτό χωρά τέλεια μέσα στην «τσέπη» της p53 και χαρίζει ογκοκατασταλτικές ιδιότητες στη μεταλλαγμένη μορφή της. 
Προς νέα φάρμακα
Παρότι, όπως εξήγησε ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο καθηγητής Βιολογικής Χημείας Πίτερ Κάιζερ, το στικτικό οξύ δεν μπορεί να λάβει τη μορφή ενός φαρμάκου για τον άνθρωπο, η νέα μελέτη δείχνει πως ο εντοπισμός μικρών μορίων με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που θα στοχεύουν τη μεταλλαγμένη p53. «Η ανακάλυψη και φαρμακευτική ανάπτυξη ενός τέτοιου μορίου μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις θεραπείες για τον καρκίνο» σημείωσε ο καθηγητής Κάιζερ και προσέθεσε:«Αντί να επικεντρώνονται κάθε φορά σε μια μόνο μορφή της νόσου, οι ογκολόγοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πνεύμονα και του μαστού, στους οποίους εμφανίζεται η μεταλλαγμένη εκδοχή της p53».
Για πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου 
Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατηγορία πειραματικών φαρμάκων (Nutlins) που σταματούν την αποδόμηση της p53. Ωστόσο τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δεν στοχεύουν τις μεταλλάξεις της πρωτεΐνης όπως θα συνέβαινε με ένα φάρμακο το οποίο θα προσδενόταν στη νεοανακαλυφθείσα «τσέπη» της. Σημειώνεται ότι η νέα ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς της ομάδας η οποία αποτελείται από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών πεδίων – βιολόγοι, χημικοί, ειδικοί στους υπολογιστές. Όπως ανέφερε ο Ρίτσαρντ Λάθροπ, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών που ήταν επίσης εκ των επικεφαλής της νέας μελέτης«πρόκειται για μια μεγάλη, πολύπλοκη προσπάθεια από ερευνητές διαφορετικών πεδίων. Απαιτείται η ικανότητα, η εμπειρία και η τεχνογνωσία πολλών ειδικών για να επιτευχθεί πρόοδος. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικώς σε φάρμακα που θα στοχεύουν πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου».
ΠΗΓΗ : Bήμα Science

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΜΕ ΤΕΣΤ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Ένα απλό τεστ ζωγραφικής μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μεγάλης ηλικίας άντρες να πεθάνουν έπειτα από το πρώτο εγκεφαλικό, αναφέρει η επιθεώρηση «BMJOpen». Το τεστ πρέπει να γίνει εν όσω είναι υγιείς και συνίσταται στην χάραξη γραμμών με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ανάμεσα σε αριθμούς με αύξουσα σειρά. Από τους 1.000 άντρες ηλικίας 67 έως 75 ετών που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη, όσοι ένωσαν τους αριθμούς με τον βραδύτερο ρυθμό, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους είχαν σχεδιάσει με την μέγιστη ταχύτητα. Στη διάρκεια των 14 ετών που παρακολουθούσαν οι ερευνητές τους εθελοντές τους, οι 155 έπαθανεγκεφαλικό, με τους 22 να πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα έπειτα από αυτό και περισσότερους από τους μισούς να πεθαίνουν μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιδόσεις στο τεστ υποδηλώνουν κρυφές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Αν και η μελέτη θεωρείται σχετικά μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να έχει αξία στην καθημερινή κλινική πρακτική. «Επειδή το τεστ είναι απλό, φθηνό και εύκολα προσβάσιμο για κλινική χρήση, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο – σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτίμησης του εγκεφαλικού κινδύνου, όπως η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης – για τον εντοπισμό όσων κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπερνίς Γουϊμπερκ, από το Πανεπιστήμιο Uppsala στη Σουηδία. «Έτσι, θα τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν άμεσα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η διακοπή του καπνίσματος».  
ΠΗΓΗ : Healthpress.gr

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ALZHEIMER


Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι κατάφεραν να υπερπηδήσουν έναν μεγάλο σκόπελο σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των νόσων του εγκεφάλου αναπτύσσοντας μια πειραματική μοριακή θεραπεία η οποία μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – μια πολύτιμη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βλαβερά χημικά που κυκλοφορούν στο σώμα η οποία όμως την ίδια στιγμή αποτρέπει και κάποια χρήσιμα φάρμακα από το να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Μάλιστα η νέα θεραπεία προσέφερε αναστροφή μιας νευρολογικής νόσου λυσοσωμικής αποθήκευσης σε ποντίκια.
Και για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον 
Όπως αναφέρεται σε σχετική οn-line δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS» «η νέα μελέτη δείχνει πως μια μη παρεμβατική διαδικασία η οποία στοχεύει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μπορεί να παράσχει μεγάλα θεραπευτικά μόρια για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών που αφορούν τη λυσοσωμική αποθήκευση». Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της μελέτης, ερευνητή στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και τις Νόσους του Αίματος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σινσινάτι δρα Ντάο Παν «τα νέα ευρήματα θα επιτρέψουν την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπορούν να δοκιμαστούν και για άλλες νόσους του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον». Οι επιστήμονες «συναρμολόγησαν» τα μεγάλα θεραπευτικά μόρια ενώνοντας τμήμα μιας λιποπρωτεΐνης που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (apoE) με ένα θεραπευτικό λυσοσωμικό ένζυμο που ονομάζεται a-L-idurondase (IDUA). Προέκυψαν δύο θεραπευτικοί παράγοντες που ονομάστηκαν IDUAe1 και IDUAe2. Χρησιμοποίησαν αρχικώς τα μόρια αυτά σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων της ασθένειας μυκοπολυσακχαρίδωση τύπου 1 (ΜPS 1). Στη συνέχεια δοκίμασαν τους θεραπευτικούς παράγοντες και σε μοντέλα ποντικών με MPS 1. H MPS 1 είναι μια από τις πιο κοινές νόσους λυσοσωμικής αποθήκευσης οι οποίες επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα – σε βαριά μορφή μπορεί να μετατραπεί σε σύνδρομο Hurler, μια σπάνια κληρονομική νόσο που σχετίζεται με υδροκεφαλία, γνωστικά και μαθησιακά ελλείμματα. Εάν δεν υπάρξει αντιμετώπιση, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν ως την ηλικία των 10 ετών. 
Τα «απορριμματοφόρα» των κυττάρων
Τα λυσοσώματα αποτελούν τμήμα του εσωτερικού μηχανισμού του κυττάρου – χρησιμεύουν ως «απορριμματοφόρα» βοηθώντας τα κύτταρα να απαλλάσσονται από οτιδήποτε περιττό και να διατηρούν έτσι τη φυσιολογική λειτουργία τους. Στις νόσους που σχετίζονται με τη λυσοσωμική αποθήκευση όπως η ΜPS 1, τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για να διαλύουν τα «απορρίμματα» των κυττάρων εμφανίζουν έλλειψη, με αποτέλεσμα τα «σκουπίδια» να συσσωρεύονται στα κύτταρα έως ότου εκείνα σταματήσουν να λειτουργούν φυσιολογικά. Στην MPS1 τα κύτταρα παρουσιάζουν έλλειψη του ενζύμου IDUA επιτρέποντας τη μη φυσιολογική συσσώρευση μιας ομάδας μεγάλων μορίων που ονομάζονται γλυκοσαμινογλυκάνες στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Οι ερευνητές από το Σινσινάτι ακολούθησαν τη νέα θεραπευτική διαδικασία προκειμένου να μεταφέρουν το ένζυμο IDUA στα κύτταρα του εγκεφάλου. Για να μεταφερθεί όμως το ένζυμο στον εγκέφαλο έπρεπε προηγουμένως η θεραπεία να καταφέρει να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Πώς «τρυπώνει» στον εγκέφαλο  η τροποποιημένη πρωτεΐνη 
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με κάποια από τα «συστατικά» της λιποπρωτεΐνης apoE η οποία προσδένεται σε υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επιφάνεια των τριχοειδών αγγείων στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ανακάλυψαν ότι προσδένοντας κάποια τμήματα της apoE στο ένζυμο IDUA, η τροποποιημένη πρωτεΐνη ήταν σε θέση να «αγκιστρωθεί» στα ενδοθηλιακά κύτταρα και να περάσει μέσα από αυτά φθάνοντας τελικώς στους ιστούς του εγκεφάλου. Σε ό,τι αφορούσε τα πειράματα σε ποντίκια οι επιστήμονες ενέχυσαν την πειραματική θεραπεία IDUAe1 στις φλέβες της ουράς των πειραματοζώων. Τα τεστ έδειξαν πως σε αντίθεση με τις υπάρχουσες ενζυμικές θεραπείες που δεν είναι τροποποιημένες, το νέο τροποποιημένο ένζυμο ήταν σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να εισέλθει στους νευρώνες του εγκεφάλου και στα αστροκύτταρα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. 
Επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων 
Μάλιστα μετά τη θεραπεία τα κύτταρα του εγκεφάλου των ποντικών εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκοσαμινογλυκανών καθώς και του λυσοσωμικού ενζύμου β-εξοζαμινιδάση. Με συνεχιζόμενη θεραπεία τα φυσιολογικά αυτά επίπεδα παρέμειναν επί μια περίοδο πέντε μηνών παρακολούθησης. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις προκλινικές δοκιμές της προκειμένου να επιβεβαιωθεί η χρησιμότητα της πειραματικής θεραπείας, τονίζοντας πάντως ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα στα ποντίκια είναι θετικά, ο δρόμος ως την εφαρμογή της θεραπείας σε ανθρώπους είναι μακρός. Παράλληλα μελετά το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιου είδους μεγάλων θεραπευτικών μορίων που διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών του εγκεφάλου.
 ΠΗΓΗ : Βήμα Science





ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΕΠΙΘΕΜΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΩΦΩΣΗ


Ένα μικροσκοπικό γενετικό επίθεμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προλάβει μια μορφή κληρονομικής κώφωσης, όπως προκύπτει από πειραματική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine. Οι πάσχοντες από σύνδρομο Usher έχουν ελαττωματικά τμήματα στο γενετικό τους κώδικα που τους προκαλούν προβλήματα στην ακοή, την όραση και την ισορροπία. Στη συγκεκριμένη λοιπόν μορφή του συνδρόμου Usher, στο στάδιο της οικοδόμησης της πρωτεΐνης χαρμονίνης η οποία είναι αναγκαία για τον σχηματισμό των τριχιδίων του αυτιού που ανιχνεύουν τον ήχο, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια της ακοής εκ γενετής, ενώ υπάρχει και παρόμοια επίδραση στα μάτια, προκαλώντας βαθμιαία απώλεια της όρασης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστήμης «Rosalind Franklin» στο Σικάγο σχεδίασαν μια μικρή δέσμη γενετικού υλικού που προσκολλάται στη μετάλλαξη και βοηθά τον οργανισμό να οικοδομήσει τη χαρμονίνη. Όταν οι ερευνητές εμφύτευσαν στα πειραματόζωα με σύνδρομο Usher το γενετικό επίθεμα, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια αναπτύχθηκαν έχοντας κανονική ακοή και χωρίς κανέναν πρόβλημα ισορροπίας. Η Δρ Μισέλ Χέιστινγκς, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Rosalind Franklin» εξηγεί ότι «το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού μπορέσαμε να θεραπεύσουμε την κώφωση λίγο μετά την γέννηση των πειραματόζωων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφύτευση του επιθέματος έγινε αρκετά νωρίς, δηλαδή τις πρώτες 10 με 13 ημέρες από τη γέννα. Προς το παρόν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν το επίθεμα πρέπει να είναι στη σωστή θέση κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής του πειραματόζωου ώστε να είναι αποτελεσματικό ή αν προσπαθεί να μετακινηθεί προς το έσω ους από ένα χρονικό σημείο και έπειτα. Αν δεν δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα είναι δύσκολος ο σχεδιασμός μιας παρόμοιας θεραπείας για τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο έμβρυο περνά περισσότερο χρόνο στη μήτρα από τα τρωκτικά, άρα οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να γίνει πριν τον τοκετό. 
ΠΗΓΗ: health.in.gr

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ



Η έγχυση βλαστικών κυττάρων αμέσως μετά από εγκεφαλικό, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση από το επεισόδιο. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από τη Βολιβία η οποία διεξήχθη σε αρουραίους. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λα Πας στο επιστημονικό περιοδικό «Stem Cell Research and Therapy», προκάλεσαν τεχνητό εγκεφαλικό επεισόδιο στα πειραματόζωα και στη συνέχεια τους ενέχυσαν βλαστικά κύτταρα μέσα σε 30 λεπτά από το επεισόδιο. Είδαν ότι η εγκεφαλική λειτουργία των ζώων αποκαταστάθηκε εντός 15 ημερών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε ίσως να είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους. Σήμερα η συμβατική προσέγγιση που ακολουθείται στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων όσο νωρίτερα γίνεται μετά το επεισόδιο. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία τα οποία έχουν δείξει πως τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις εγκεφαλικού ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να αποκαθιστά τις βλάβες των ιστών. 
Βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού και του μυελού των οστών 
Οι ερευνητές από τη Βολιβία εξήγαγαν έναν συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό και τον μυελό των οστών των αρουραίων. Στη συνέχεια ενέχυσαν τα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία αρουραίων λίγο μετά την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρότι τα κύτταρα δεν φάνηκε να ταξιδεύουν ως την πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου, τα πειραματόζωα εμφάνισαν βελτίωση σε σύγκριση με άλλα που δεν είχαν λάβει τα κύτταρα. Μέσα σε ένα 24ωρο από την έγχυση οι αρουραίοι της ομάδας των βλαστικών κυττάρων εμφάνισαν ταχύτερη ανάρρωση ενώ δύο βδομάδες αργότερα παρουσίασαν σχεδόν φυσιολογικά σκορ σε συμπεριφορικά τεστ. 
«Φρένο» στην τυπική καταστροφή ιστών
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πρώιμη εισαγωγή των βλαστικών κυττάρων στον οργανισμό μπορεί ακόμη και να διακόψει την τυπική «αλυσιδωτή αντίδραση» καταστροφής των ιστών η οποία ακολουθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Εχουπέριο Δίες-Τεχεδόρ «η βελτίωση στην ανάρρωση που παρατηρήθηκε στα ζώα ήταν ανεξάρτητη της προέλευσης των βλαστικών κυττάρων, γεγονός που αυξάνει τη χρησιμότητα της θεραπείας για μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ειδικά τα κύτταρα που προέρχονται από τον λιπώδη ιστό είναι εύκολο να συλλεχθούν σε αφθονία χωρίς να υπάρχει ανάγκη άκρως επεμβατικής προσέγγισης». 
Ασφαλής η αλλογενής μεταμόσχευση
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου – εκτός από την εύκολη συλλογή των κυττάρων – είναι πως δεν συνδέεται με προβλήματα από τη χρήση αλλογενών μοσχευμάτων (κυττάρων δηλαδή που προέρχονται από άλλους αρουραίους και όχι από τα ίδια τα ζώα που λαμβάνουν το μόσχευμα). Το γεγονός αυτό οδήγησε στο πλαίσιο του πειράματος στη δημιουργία θεραπείας που ήταν διαθέσιμη μέσα σε λίγα λεπτά από το επεισόδιο – και όχι σε διάστημα εβδομάδων το οποίο απαιτείται στις περιπτώσεις αυτόλογων μεταμοσχεύσεων. Οι ερευνητές έγραψαν σχετικά στη δημοσίευσή τους: «Σε ό,τι αφορά την κλινική πράξη τα αλλογενή βλαστικά κύτταρα είναι ελκυστικά καθώς μπορούν να ληφθούν από νεαρούς, υγιείς εθελοντές, να υποβληθούν στην κατάλληλη επεξεργασία και να αποθηκευθούν ώστε να είναι έτοιμα για άμεση χρήση σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο». Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο απόρριψης των αλλογενών κυττάρων από τον οργανισμό των ανθρώπων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να τον ξεπεράσουν, χωρίς όμως να εξηγούν πώς ακριβώς.
Όχι στο κοντινό μέλλον οι δοκιμές σε ανθρώπους 
Πάντως, σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα εκπρόσωπος της βρετανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά σημείωσε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους δεν αναμένεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Όπως συγκεκριμένα είπε η δρ Κλερ Γουάλτον «τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν ένα άκρως ενδιαφέρον πεδίο έρευνας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη δυναμική τους. Ωστόσο απαιτούνται πολλές περαιτέρω μελέτες προτού αυτού του είδους οι θεραπείες δοκιμαστούν σε ανθρώπους με εγκεφαλικό».
ΠΗΓΗ: Ehealthcyprus.com

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Το αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό Cancer, ελληνιστί καρκίνος. δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι άντρες οι οποίοι καπνίζουν μαριχουάνα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους όρχεις, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν κάνει ποτέ τους χρήση.
Τα επιστημονικά συμπεράσματα αφορούν στην εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου όγκου, γνωστού ως "μη σεμίνωμα".
Η επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Βικτώρια Κορτέση ανέφερε σχετικά στον Τύπο ότι, τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τον τελευταίο αιώνα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με το σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, με την εν λόγω έρευνα δεν αποδεικνύεται πως η χρήση μαριχουάνας είναι αποκλειστικά η αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Ακόμα και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν και οι αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι, χάρη στις οποίες έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά οι περιπτώσεις θανάτου, από καρκίνο των όρχεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος στη ζωή του να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων είναι σχεδόν ένας στους 270.
Ως προς την εμφάνιση πάντως του συγκεκριμένου καρκινικού ("μη σεμίνωμα"), η κυρία Κορτέση αναφέρθηκε και στο ρόλο που – κατά την άποψη της - έχει το σύμπτωμα της κρυψορχίας. (της παθολογικής κατάστασης κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο, από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης).
Ως προς τις επιπτώσεις από τη χρήση μαριχουάνας, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο στους όρχεις (163) και χωρίς την ασθένεια (300), που κάπνιζαν ή δεν κάπνιζαν τσιγάρα κάνναβης.
Μεταξύ των καρκινοπαθών, το 81% είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας κάποια στιγμή, ενώ από την ομάδα των υγιών το αντίστοιχο ποσοστό αντιστοιχούσε στο 70%.
Παρά τη διαφορά στα ποσοστά, το αν και κατά πόσο η χρήση μαριχουάνας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στους άντρες δεν είναι σαφές.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο επιστήμονας Καρλ βαν Ουόλρεϊβεν του πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, η νέα μελέτη είναι "ενδιαφέρουσα", αλλά περιορισμένης κλίμακας, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το ερευνητικό δείγμα ήταν μικρό, ενώ δεν μελετήθηκε η διαφορά στην ποσότητα της μαριχουάνας που κάπνιζαν οι μερικοί από τους συμμετέχοντες.
Πηγή: ERT.gr

ΒΛΑΠΤΕΙ Η ΠΟΛΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C


Οι άντρες που καθημερινά παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν πέτρες στο νεφρό, αναφέρουν σουηδοί ερευνητές. Η νεφρολιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση, είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που γίνεται ολοένα συχνότερη – και οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει τουλάχιστον ευθύνεται γι’ αυτό ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της βιταμίνης. Όπως έδειξε η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν επί 11 χρόνια σχεδόν 23.000 μεσήλικες και ηλικιωμένοι, όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα 1.000 mg βιταμίνης C, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρολιθίαση. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 10-15% πιθανότητες να εκδηλώσει νεφρολιθίαση ή άλλη μορφή λίθου στο ουροποιητικό κάποια στιγμή στη ζωή του, με το περίπου 12% των ανδρών και το 4% των γυναικών στη Δύση να πάσχουν από αυτή. Το περίπου 80% των κρουσμάτων είναι άνδρες, με την συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσής της τα 30 έως 40 χρόνια. Στις γυναίκες συνήθως παρουσιάζεται λίγο αργότερα – τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 35-55 ετών. Η νόσος έχει 50% ποσοστό υποτροπής μέσα σε μια δεκαετία και 75% μέσα σε μία εικοσαετία. «Εδώ και χρόνια έχει εγερθεί η υπόνοια ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Λώρα Τόμας, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη. «Και αυτό, διότι μέρος της βιταμίνης που καταναλώνουμε αποβάλλεται με τα ούρα με την μορφή οξαλικών αλάτων, τα οποία αποτελούν κύριο συστατικό των λίθων». Στην πραγματικότητα, οι πέτρες αποτελούνται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους, οι οποίοι σχηματίζονται ότι τα μόρια του ασβεστίου συνδυαστούν με μόρια οξαλικών αλάτων. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», 907 από τους εθελοντές τους έπαιρναν συστηματικά συμπληρώματα βιταμίνης Cτων 1.000 mgενώ οι υπόλοιποι όχι. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν οκτώ ποτήρια φρεσκοστημένο χυμό πορτοκάλι (το μέσο ποτήρι περιέχει περίπου 120 mg από τη βιταμίνη). Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό νεφρολιθίασης. Στη διάρκεια της 11ετούς παρακολούθησης, το 3,4% όσων έπαιρναν συστηματικά βιταμίνη Cανέπτυξαν πέτρα στο νεφρό, έναντι του 1,8% εκείνων που δεν έπαιρναν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε σημαίνουν πως – με ή χωρίς ιστορικό νεφρολιθίασης – πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με βιταμίνη C. Ωστόσο, δείχνουν μία ισχυρή συσχέτιση και τουλάχιστον όσοι ήδη έχουν παρουσιάσει μία φορά πέτρα στο νεφρό, καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παίρνουν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης C. «Η βιταμίνη C αποτελεί σημαντικό τμήμα της υγιεινής διατροφής», υπογράμμισε η δρ Τόμας. «Κάθε επίδρασή της στον κίνδυνο νεφρολιθίασης πιθανώς εξαρτάται τόσο από τη δόση όσο και από τον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών μαζί με τα οποία καταναλώνεται» – όπως αυτός που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και των μυών. Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, μία ασθένεια που εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους.
 Πηγή: zougla.gr

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ HIV


Το πρώτο οικιακό τεστ για τον HIV
Oικιακό τεστ για τον ιό HIV του AIDS έλαβε το πράσινο φως για πώληση στα αμερικανικά φαρμακεία από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Το τεστ που ονομάζεται OraQuick και παρασκευάζεται από την εταιρεία OraSure μπορεί να διεξαχθεί πολύ απλά στην ιδιωτικότητα του σπιτιού του κάθε ατόμου: ο χρήστης λαμβάνει ένα μικρό δείγμα σάλιου από το στόμα του και τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε 20 ως 40 λεπτά.
Οι υπεύθυνοι της FDA χαρακτήρισαν την κυκλοφορία του τεστ που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες (σε περίπου 30.000 φαρμακεία αλλά και στο Διαδίκτυο), ως ένα σημαντικό βήμα προς την εξέταση πολλών ατόμων που διαφορετικά δεν θα ελέγχονταν ποτέ για τον HIV.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα", με το νέο τεστ οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας ελπίζουν ότι θα μπει "φρένο" στην εξάπλωση της επιδημίας του AIDS στη χώρα.
Εκτιμάται ότι σήμερα στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια άτομα είναι θετικά στον ιό HIV, ωστόσο το 20% εξ αυτών δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να αποτελούν "πηγή μόλυνσης".
Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια θα είναι η ακριβής τιμή του τεστ, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι δεν θα ξεπερνά τα 60 δολάρια (περίπου 48 ευρώ).
ΠΗΓΗ : Βημαscience

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HIV ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ


Φάρμακο για την πρόληψη του AIDS
Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή της για την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος για την πρόληψη του AIDS.
Μετά τη σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η FDA έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences "προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν", σημειώνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Το Truvada "μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά" προτού ο χρήστης του να έρθει σε επαφή με τον ιό, "σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων", υπογραμμίζει η FDA.
Εμβόλιο, ο μόνιμος στόχος...
Ελπίδες γεννά το νέο εμβόλιο κατά του AIDS που παρασκεύασαν Αμερικανοί και Ταϊλανδοί συνάδελφοι, καθώς οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.
Το νέο εμβόλιο, που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό δύο προηγούμενων σκευασμάτων, χορηγήθηκε δοκιμαστικά σε 16.000 εθελοντές στην Ταϊλάνδη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πειραματικής δοκιμής που διεξήχθη ποτέ.
Όπως απέδειξαν οι κλινικές μελέτες, το νέο εμβόλιο μειώνει κατά το 1/3 τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.
Οι δοκιμές διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης και τον αμερικανικό στρατό.
Η έρευνα διήρκεσε επτά χρόνια και εμβολιάστηκαν υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 με 30 ετών, που διέμεναν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης του ιού.
Η πρώτη ομάδα εμβολιάστηκε, ενώ στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.
Εξετάστηκαν οι εθελοντές για AIDS κάθε έξι μήνες, για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν 31,2% λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από την ομάδα που εμβολιάστηκε μολύνθηκαν 51 άτομα, ενώ από την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε μολύνθηκαν 74 άτομα.
‘Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Οι αριθμοί είναι μικροί και η διαφορά ενδέχεται να
οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες, όμως και πάλι αυτά είναι τα πιο θετικά αποτελέσματα που λαμβάνουμε από δοκιμές σκευασμάτων για την καταπολέμηση του AIDS τα τελευταία δέκα χρόνια’, τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Ρίτσαρντ Χόρτον, εκδότης του ιατρικού περιοδικού ‘Lancet’.
Με αυτά τα νέα κλείνει η φετινή χρονιά , υπήρξαν πολλά σπουδαία νέα και παραμένουν νέοι στόχοι για το μέλλον
ΠΗΓΗ : Ehealthcyprus.com

ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Ένα "ιδιαίτερο όπλο"
Ο συνδυασμός μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων και θεραπείας φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει τη νόσο.
Δύο σύγχρονες, πολλά υποσχόμενες ιατρικές μέθοδοι, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και η γονιδιακή θεραπεία, συνδυάστηκαν με στόχο την ‘κατατρόπωση’ του ιού ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS. Αυτά τα νέα διαβάσαμε φέτος από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο City of Ηope κοντά στο Λος Άντζελες στο επιστημονικό περιοδικό ‘Science Τranslational Μedicine’.
Εξετάστηκαν τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα τεσσάρων ατόμων που έπασχαν από ΑΙDS και λέμφωμα- πρόκειται για μια μορφή αιματολογικού καρκίνου. Τροποποιήθηκαν γενετικώς ορισμένα από αυτά τα κύτταρα ώστε να φέρουν αντι-ΗΙV γονίδια. Η τροποποίηση έγινε με χρήση ενός αβλαβούς ιού ο οποίος μετέφερε εντός των κυττάρων τρεις γονιδιακές αλληλουχίες. Μία από τις αλληλουχίες που εισήχθησαν στα κύτταρα ‘κόβει’ εκείνη του CCR5, ενός υποδοχέα που είναι απαραίτητος στον ΗΙV ώστε να μολύνει τα κύτταρα.
Η δεύτερη σταματά τη δράση μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να πολλαπλασιαστεί, ενώ η τρίτη επιτίθεται σε έναν υψίστης σημασίας γενετικό μηχανισμό, τον οποίο έχει άμεση ανάγκη ο ιός προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή. Η συγκεκριμένη προσέγγιση σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται τη δράση των ‘κοκτέιλ’ φαρμάκων που λαμβάνουν σήμερα τα άτομα με ΗΙV και να ξεπερνά την πιθανή ανθεκτικότητα στον ιό. Ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην έρευνα για την καταπολέμηση του AIDS έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη δομή του ενζύμου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS στον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: Βημαscience

ΚΟΛΠΙΚΟ ΤΖΕΛ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ AIDS


Το κολπικό τζελ που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από το AIDS
Ελπίδες για την αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων από το Aids μέσα στα επόμενα χρόνια δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό Κέντρο Caprisa (Centre for the Aids Programme of Research in South Africa).
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", έδειξε ότι ένα κολπικό τζελ που περιέχει την αντιρετροϊκή φαρμακευτική ουσία τενοφοβίρη σε ποσοστό 1% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Aids σε ποσοστό 39% κατά μέσον όρο, προσφέροντας επίσης προστασία έναντι ορισμένων στελεχών του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες της Νότιας Αφρικής, 18-40 ετών, που δεν ήταν φορείς του ιού και σεξουαλικά ενεργές. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι μεταξύ των 445 γυναικών που εφάρμοσαν το μικροβιοκτόνο, πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, 38 γυναίκες μολύνθηκαν από τον ιό HIV, αριθμός σαφώς μικρότερος συγκριτικά με τις 60 από τις 444 γυναίκες που έκαναν χρήση εικονικού τζελ.
Η μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HIV κυμάνθηκε από το υψηλό ποσοστό του 54% για τις γυναίκες που έκαναν συχνή χρήση του τζελ μέχρι το χαμηλό ποσοστό του 28% για εκείνες που το είχαν χρησιμοποιήσει ελάχιστα. Παρά τη διαφοροποίηση αυτή οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το τζελ παρουσίασε στατιστικά σημαντική προστασία έναντι του ιού HIV στους 12,18, 24 και 30 μήνες.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι το τζελ θα μπορούσε να εμποδίσει μισό εκατομμύριο μολύνσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία μόνο στη Νότιο Αφρική.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV στην Αφρική, ήπειρο στην οποία έχει καταγραφεί το 70% των μολύνσεων από τον HIV σε όλον τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: ehealthcyprus.com

ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ


Μια νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης η οποία παράγει συστάδες βλαστικών κυττάρων μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη μελλοντική δημιουργία «τεχνητών» οργάνων. Στο πιο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό «Biofabrication» θα μπορεί να εφαρμοστεί για τη δημιουργία δειγμάτων ιστών που θα είναι άκρως χρήσιμα στις δοκιμές φαρμάκων. 
Με «όπλο» μια μικροβαλβίδα 
Η τεχνική βασίζεται σε μια προσαρμόσιμη μικροβαλβίδα η οποία «χτίζει» σφαιρίδια ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Αλλάζοντας τη διάμετρο του ακροφυσίου από το οποίο βγαίνουν τα κύτταρα οι ειδικοί μπορούν να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό με τον οποίον «ψεκάζονται». Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλ Σου από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο ανέφερε ότι «η εκτύπωση με βάση την τεχνική της μικροβαλβίδας επιτρέπει τη μεγάλη βιωσιμότητα των βλαστικών κυττάρων και οδηγεί στην παραγωγή σφαιρών κυττάρων  ομοιόμορφου μεγέθους. Και το σημαντικότερο είναι ότι τα εκτυπωμένα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα διατηρούν τις πολυδύναμες ιδιότητές τους – την ικανότητά τους δηλαδή να διαφοροποιούνται σε οποιονδήποτε κυτταρικό τύπο».
Δοκιμές φαρμάκων και όργανα κατά παραγγελία 
Μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι η νέα τεχνική εκτύπωσης θα ανοίξει τον δρόμο για ενσωμάτωση των ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε όργανα και ιστούς εργαστηρίου που είναι έτοιμοι για μεταμόσχευση. Παράλληλα οι τρισδιάστατες δομές θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν καλύτερα μοντέλα ανθρώπινων ιστών για δοκιμές φαρμάκων. Ο Τζέισον Κινγκ, επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της εταιρείας βιοτεχνολογίας βλαστικών κυττάρων Roslin Cellab η οποία συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι «υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα εργαστηρίου εκτυπώνονται σε δύο διαστάσεις ωστόσο κάποιοι κυτταρικοί τύποι έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα. Μέχρι τώρα όμως οι καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων ήταν πολύ ευαίσθητες για να γίνει διαχείρισή τους με τρισδιάστατο τρόπο. Η νέα επιστημονική εξέλιξη πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχει πολύτιμες μακροπρόθεσμες επιδράσεις για τον έλεγχο φαρμάκων καταργώντας την ανάγκη χρήσης πειραματοζώων. Ελπίζουμε παράλληλα ότι στο πιο μακρινό μέλλον θα προσφέρει όργανα κατά παραγγελία για μεταμόσχευση λύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων καθώς και εκείνο που αφορά την απόρριψη των μοσχευμάτων από τον οργανισμό των ληπτών».
Πηγή : Βήμα Science

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

<< ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ >> ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ


Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε το πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη μπλοκάροντας τη λειτουργία ενός γονιδίου στο συκώτι. Είναι το πρώτο «αντιπληροφοριακό» φάρμακο στην αγορά, το οποίο πάντως προορίζεται για μια μικρή μερίδα ασθενών. Τα αντιπληροφοριακά (antisense) φάρμακα είναι νουκλεϊκά οξέα, όπως το DNA ή το RNA, σχεδιασμένα να συνδέονται πάνω στα μόρια RNA, τα οποία μεταφέρουν τις πληροφορίες των γονιδίων για τη σύνθεση των αντίστοιχων πρωτεϊνών. Η μη αντιστρεπτή σύνδεση του φαρμάκου στο mRNA ουσιαστικά εμποδίζει την έκφραση του αντίστοιχου γονιδίου. Η δυνατότητα «αποσιώπησης» γονιδίων με DNA ή RNA είναι γνωστή εδώ και 30 χρόνια, μέχρι σήμερα όμως οι ελπίδες για ευρεία αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν έχουν δικαιωθεί.
          Η έγκριση της FDA αφορά το Kynamro (μιπομερσένη) της καλιφορνέζικης εταιρείας Isis Pharmaceuticals. Το φάρμακο εμποδίζει την παραγωγή της απολιποπρωτεΐνης B100, η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της «κακής» χοληστερόλης LDL στο ήπαρ. Ένα άλλο φάρμακο της Isis, το οποίο προοριζόταν για παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, ήταν το πρώτο αντιπληροφοριακό σκεύασμα που έφτασε στην αγορά, αποσύρθηκε όμως πριν από μια δεκαετία λόγω χαμηλής κυκλοφορίας. Ακόμα και το Kynamro δεν αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, καθώς είναι ακριβό, πρέπει να χορηγείται σε εβδομαδιαίες δόσεις και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο συκώτι. Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με κληρονομική υπερχοληστεριναιμία, οι οποίοι χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν με έμφραγμα πριν από την ηλικία των 30 ετών. Για την εμπορική αξιοποίηση του φαρμάκου η Isis συνεργάζεται με την Genzyme, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, η οποία ανήκει στη Sanofis και ειδικεύεται στις θεραπείες για σπάνιες παθήσεις
ΠΗΓΗ: news247

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


Τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε η κανακινουμάμπη για την χορήγησή της σε ασθενείς με συχνές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, στους οποίους οι συνήθεις θεραπείες είναι μη αποτελεσματικές ή μη ανεκτές ή αντενδείκνυνται. Η κανακινουμάμπη (Ilaris) είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα της ανθρώπινης ιντερλευκίνης-1β (IL-Ιβ) και αναμένεται να προσφέρει λύση σε ασθενείς που πάσχουν από συχνές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, απαλλάσσοντάς τους από τα επώδυνα επεισόδια. «Το Ilaris ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με τουλάχιστον τρεις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας τους τελευταίους 12 μήνες και στους οποίους τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η κολχικίνη αντενδείκνυνται, δεν είναι καλά ανεκτά ή δεν προσφέρουν ικανοποιητική απάντηση και στους οποίους επαναλαμβανόμενα σχήματα κορτικοστεροειδών δεν είναι κατάλληλα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της CHMP, που θεωρείται προάγγελος της έγκρισης κυκλοφορίας του σκευάσματος από τον ΕΜΑ. Η θετική γνωμοδότηση του Ilaris θεωρείται απόρροια των καλών αποτελεσμάτων δύο πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων, διπλών-τυφλών μελετών, σε ασθενείς με συχνές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας (≥3 το τελευταίο έτος) που δεν μπορούσαν να λάβουν ΜΣΑΦ ή κολχικίνη (λόγω αντένδειξης, ανεπιθύμητων ενεργειών ή έλλειψης αποτελεσματικότητας). Οι μελέτες διήρκεσαν 12 εβδομάδες και ακολουθήθηκαν από διπλά-τυφλές επεκτάσεις διάρκειας 12 εβδομάδων. Συνολικά τυχαιοποιήθηκαν 454 ασθενείς για να λάβουν μία δόση Ilaris (150 mg) άπαξ υποδορίως ή 40 mg ακετονίδιο τριαμσινολόνης (ΤΑ) ενδομυϊκά. Η ένταση του πόνου ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη με το Ilaris (150 mg) σε σύγκριση με το TA 72 ώρες μετά (−10,7mm σε οπτική αναλογική κλίμακα, p<0,0001), με μέση απόλυτη ελάττωση στη βαθμολογία περίπου −50mm. Η διαφορά αυτή παρατηρήθηκε σε όλο το διάστημα από 24 έως 7 ημέρες. Το Ilaris επίσης μείωσε την πιθανότητα μετέπειτα κρίσεων. Τα δεδομένα ασφάλειας έδειξαν αυξημένη επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών για το Ilaris σε σύγκριση με το TA, με το 66% των ασθενών έναντι του 53% να αναφέρουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια και το 20% των ασθενών έναντι του 10% να αναφέρουν ανεπιθύμητη ενέργεια σχετιζόμενη με λοίμωξη, κατά τη διάρκεια περιόδου παρακολούθησης 24 εβδομάδων. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή, χρόνια και προοδευτική φλεγμονώδης νόσος από την οποία γενικά πάσχει το 1% – 4% των ενηλίκων, καθιστώντας την τη συχνότερη φλεγμονώδη αρθροπάθεια, συχνότερη ακόμη και από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα .Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας προκύπτουν λόγω της έντονης φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος σε κρυστάλλους ουρικού οξέος που σχηματίζονται σε μια άρθρωση. Όταν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, ελάττωση της παραγωγικότητας στην εργασία και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η βαριά χρόνια ουρική αρθρίτιδα προκαλεί καταστροφή των αρθρώσεων και συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού στις αρθρώσεις, τους τένοντες, ακόμη και το δέρμα (τόφοι). Σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι η διαιτητική/φαρμακευτική μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος δεν αρκεί για την πρόληψη των επεισοδίων και ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων είναι εξίσου σημαντική. Σχεδόν το 90% των ασθενών στην Ευρώπη και την Αμερική πάσχει από τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο, όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και χρόνια νεφρική νόσο. Σε αρκετούς από αυτούς δεν είναι δυνατή η χορήγηση των συνήθων θεραπειών, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες θεραπείες στη βαριά ουρική αρθρίτιδα. ΠΗΓΗ : Ehealthcyprus.com

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ALZHEIMER


Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα νέο φάρμακο το οποίο ελπίζουν ότι θα μπορεί να βάλει «φρένο» στη νόσο Αλτσχάιμερ προτού εκείνη «κλέψει» από τον ασθενή τις νοητικές ικανότητές του.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακο μείωσε κατά ένα τρίτο τις συσσωρευμένες πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της νευροεκφυλιστικής νόσου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS ONE», η νέα θεραπεία διπλασίασε τον αριθμό νέων νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.
Στόχος η πρώιμη παρέμβαση
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Ντέιβιντ Ολσοπ δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θεωρούν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι «πολύ ενθαρρυντικά». Όπως συγκεκριμένα είπε «πολλά άτομα τα οποία παρουσιάζουν ήπια προβλήματα μνήμης είναι πιθανό να νοσήσουν κάποια ημέρα με Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες του β-αμυλοειδούς αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν παρουσιαστούν συμπτώματα. Ο απώτερος στόχος είναι να χορηγούμε το φάρμακο σε φάση τέτοια ώστε να προλαμβάνονται οι περαιτέρω βλάβες του εγκεφάλου, σε φάση ώστε να μην είναι πολύ αργά για τον ασθενή».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πλάκες του β-αμυλοειδούς που εναποτίθενται στον εγκέφαλο σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν αποτελούν αίτιο ή αποτέλεσμα της νόσου.
Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται και άλλα φάρμακα τα οποία έχουν ως στόχο να «επιτεθούν» στη νόσο σε πρώιμο στάδιο προτού αυτή δώσει σοβαρά συμπτώματα.
Πηγή: tovima.gr

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΝΑΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Μια μικροσκοπική κάψουλα την οποία εφηύραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες για τον καρκίνο. Προστασία των υγιών κυττάρων 
Αναζητώντας μια πιο στοχευμένη και λιγότερο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων οι ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς από τη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Henry Samueli του UCLA ανέπτυξαν ένα διασπώμενο «νανοκέλυφος» το οποίο μπορεί να μεταφέρει πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Σε νέα μελέτη τους που δημοσιεύεται on-line στην επιθεώρηση «Nano» οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής Γι Τανγκ αναφέρουν ότι τα «νανοκελύφη» τους, τα οποία αποτελούνται από ένα υδατοδιαλυτό πολυμερές, κατάφεραν να μεταφέρουν με ασφάλεια ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα στον πυρήνα καρκινικών κυττάρων οδηγώντας τα στον θάνατο. Τα «κελύφη» αυτά τα οποία έχουν το μισό μέγεθος από το μικρότερο βακτήριο διασπώνται στα μη καρκινικά κύτταρα χωρίς να τους προκαλούν προβλήματα.
Πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους 
Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις γονιδιακές θεραπείες για τον καρκίνο οι οποίες συνδέονται με κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων ή με τις χημειοθεραπείες οι οποίες «χτυπούν» αδιακρίτως καρκινικά αλλά και υγιή κύτταρα. «Η προσέγγιση αυτή αποτελεί πιθανότατα έναν νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου»ανέφερε ο καθηγητής Τανγκ και προσέθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε την πρωτεΐνη στα κύτταρα αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτό το όχημα. Πρόκειται για έναν μοναδικό τρόπο θεραπείας του καρκίνου χωρίς να πλήττονται τα υγιή κύτταρα». Το πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που «κουβαλούν» εντός τους τα «νανοκελύφη» ονομάζεται αποπτίνη και προέρχεται από έναν ιό της αναιμίας των πτηνών. Το πρωτεϊνικό αυτό «φορτίο» συσσωρεύεται στον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων και δίνει εντολή για απόπτωσή τους (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο).
Συρρίκνωση των όγκων σε πειράματα 
Πειράματα με τις νανοκάψουλες που διεξήχθησαν σε ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού έδειξαν ότι η νανομέθοδος οδήγησε σε σημαντική μείωση των όγκων. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τώρα τις μελέτες της αναζητώντας καινούργιους τρόπους καλύτερης στόχευσης των καρκινικών όγκων, παράτασης της ζωής των καψουλών και μεταφοράς και άλλου είδους πρωτεϊνών μέσα σε αυτές.ΠΗΓΗ: Ehealthcyprus.com

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ LOU GEHRIG


       Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ζωηρό χρώμα, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Lou Gehrig, αναφέρει νέα έρευνα. Η Kathryn C. Fitzgerald, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση έναρξης της νόσου Lou Gehrig. Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα καροτενοειδή, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη πρόσφεραν το μεγαλύτερο όφελος. Η βήτα καροτίνη περιέχεται στα καρότα και τις γλυκές πατάτες. Η λουτεΐνη σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους. Υπήρξαν 1.093 περιστατικά ALS. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη διατροφή τους τον προηγούμενο χρόνο, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για τη χρήση πολυβιταμινών, βιταμίνης C και E, και συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης. Άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές με τα  περισσότερα καροτενοειδή, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο για ALS σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν τα λιγότερα. Όσοι κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή επίσης έτειναν να ασκούνται περισσότερο, να έχουν πιο προχωρημένη εκπαίδευση, να λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες διατροφικής βιταμίνης C, και ήταν γενικά πιο πιθανό να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C και E. 
   Η επίδραση ήταν πιο ισχυρή σε ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα καροτενοειδών. Άλλα καροτενοειδή, αλφα καροτίνη, βήτα κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο δεν συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Παρομοίως δεν υπήρχε σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων βιταμίνης C ή διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης C και του κινδύνου για Lou Gehrig. 
        Επίσης δεν υπήρξε σημαντική ένδειξη ότι βοήθησαν τα συμπληρώματα βιταμίνης E. Προηγούμενη έρευνα από το Harvard έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για περισσότερο από 5 χρόνια ή η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη E, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Lou Gehrig. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μόνο η βιταμίνη E δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχέση. Η Fitzgerald σημείωσε ότι δεν είναι σαφές από την έρευνα πόσο συχνά ή πόσα φρούτα και λαχανικά με ζωηρό χρώμα είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.
ΠΗΓΗ: Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Annals of Neurology.