ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΣΠΑΡΤΗ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ


Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής την Τερέζα Νόρατ, ανέλαβαν για λογαριασμό του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR), τα οποία χρηματοδότησαν την έρευνα, σύμφωνα με τη βρετανική "Γκάρντιαν", να μελετήσουν και να επαναξιολογήσουν (μετα-ανάλυση) 263 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο της διατροφής, του βάρους και της σωματικής άσκησης στον καρκίνο του εντέρου. Στη συνέχεια, μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή κορυφαίων ειδικών σε θέματα καρκίνου αξιολόγησε τα συμπεράσματα της νέας μελέτης.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το κόκκινο και ιδίως το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον «πειστικά στοιχεία» πως και οι δύο αυτοί τύποι κρέατος αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο, γι’ αυτό συστήνεται η μείωση ή και η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Το Ταμείο (WCRF) από το 2007 ξεκίνησε ένα διεθνή δημόσιο διάλογο, όταν δημοσίευσε την πρώτη μεγάλη μελέτη του, που «έδειχνε» το κόκκινο κρέας ως παράγοντα κινδύνου για ένα αριθμό διαφορετικών μορφών καρκίνου.
Η νέα μελέτη (850 σελίδων) αποτελεί προέκταση της προηγούμενης -με την προσθήκη των νέων ιατρικών στοιχείων που προέκυψαν στο μεταξύ- και απευθύνει στους καταναλωτές νέα προειδοποίηση κινδύνου, με ιδιαίτερη έμφαση για τον καρκίνο του εντέρου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος το πολύ σε 500 γραμμάρια (βάρος μετά το ψήσιμο) την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το κατεργασμένο κρέας. Σύμφωνα με το WCRF, χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του εντέρου θα αποφεύγονταν κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, έριχναν μερικά κιλά και ασκούνταν σωματικά πιο πολύ. ΠΗΓΗ:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου